În prezența a circa 300 de localnici – mulți dintre ei fluturând stegulețele secuiești primite de la câțiva angajați ai primăriei localității și ai Consiliului Județean Covasna – vicepremierul ungar Semjen Zsolt a ținut, sâmbătă seară, capul de afiș al unei acțiuni flagrant ilegale la Târgu Secuiesc: reinstalarea celor două steaguri secuiești îndepărtate, acum aproape două luni, de la monumentul lui Gabor Aron, ca urmare a unei sentințe judecătorești irevocabile a Curții de Apel Brașov.
Deși autorizația de a le „repune în funcțiune”, emisă de primarul udemerist Bokor Tibor, era suspendată și ea de drept după ce prefectul Marius Popica o atacase vineri la Tribunalul Covasna, edilul a ignorat acest aspect, dispunând reamplasarea steagurilor în fața fostei cazărmi de husari din timpul Imperiului Austro-Ungar. Construită la începutul secolului al XIX-lea, fosta cazarmă este acum clădire publică, aflată în proprietatea municipalității, care intenționează să o transforme în centru cultural, dacă va putea face rost de fondurile necesare restaurării ei.
Întâmpinat cu aplauze de cei prezenți, vicepremierul Ungariei a sosit flancat de primarul Bokor, de consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Jigmond Barna Pall, de deputatul udemerist Fejer Laszlo, de edilul udemerist din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și de colegul de partid al acestuia, Tamas Sandor, șeful C.J. Covasna. A zâmbit larg la vederea cazărmii „îmbrăcate” cu un imens steag secuiesc și a aplaudat odată cu mulțimea aducerea celor două steaguri de către o „gardă de onoare” în uniforme militare secuiești, supraveghind apoi cu atenție ridicarea drapelelor pe catargele anume plantate lângă monumentul din fața cazărmii.
„Steagurile noastre flutură din nou, după ce, pe 30 mai, s-a pronunțat hotărârea judecătorească împotriva noastră, și anume că suntem obligați să îndepărtăm drapelurile secuiești din piața Gabor Aron”, a anunțat satisfăcut primarul Bokor în alocuțiunea sa, încheiată cu un citat dintr-o scriere despre „a fi maghiar pe pământ ardelenesc” a criminalului de război Vass Albert.
A urmat la microfon vicepremierul Semjen, care a spus: „Fiecare comunitate națională are dreptul să-și folosească în mod liber propriile simboluri. Nu există în uniunea europeană nici un precedent ca acest drept să fie îngrădit. În Ungaria, românii folosesc în mod liber ce simboluri vor și le arborează după pofta inimii. Maghiarii din Ardeal trebuie să-și definească singuri conceptele autonomiei, iar Ungaria va sprijini întru totul ceea ce ei doresc și hotărăsc”.
La finalul alocuțiunii sale, oficialul de la Budapesta a iscat un hohot de râs cu o frază de mulțumire adresată prefectului de Covasna „pentru reclama gratuită făcută la nivel național”, începută ironic cu un „Mulțumesc, domnul prefect!” în limba română.
Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc, după care Semjen Zsolt și suita sa au părăsit locul, ignorând incercările ziariștilor de a afla semnificația participării sale, în calitate de vicepremier al guvernului Ungariei, la o acțiune ilegală conform legislației românești. „Nu e deloc o acțiune ilegală și părerea mea e că ar trebui să dispăreți cât mai repede de aici!”, a replicat în locul său unul dintre participanții la eveniment, întrebat de o jurnalistă ce crede despre acțiunea ilegală la care tocmai asistase. Aceasta în vreme ce, la doi-trei pași distanță, câțiva inși în uniforma poliției locale – singurele „forțe de ordine” prezente la eveniment – încărcau de zor într-o Dacie papuc gardurile metalice cu care interziseseră accesul auto pe câteva străduțe din vecinătatea cazărmii.
FOTO: Adrian Popescu/gândul